Prawidłowa odporność – artykuł dr med. Leszek Walasik

forever living products flp

PRAWIDŁOWA ODPORNOŚĆ

Odporność to zdolność organizmu do utrzymywania homeostazy, czyli stanu równowagi immunologicznej. Jej stan najpełniej odzwierciedlają nasze zdrowie, samopoczucie i wygląd.

Inteligentny mechanizm obronny

Układ immunologiczny jest jednym z najbardziej rozwiniętych układów w organizmie człowieka pełniącym funkcje ochronne, homeostatyczne i nadzorujące inne układy. Odporność organizmu to szereg złożonych i uzupełniających się mechanizmów, które chronią go przed bakteriami, wirusami i grzybami oraz zapewniają prawidłową pracę i regenerację wszystkich narządów i organów. Zawdzięczamy ją przede wszystkim białym krwinkom, w 100% produkowanych przez szpik kostny.

Prawidłowo zbudowany i odżywiony szpik umożliwia wzorowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Jego sprawne działanie uwarunkowane jest przestrzeganiem zdrowego trybu życia zapewniając organizmowi niezbędne dawki snu oraz ruchu, najlepiej na świeżym powietrzu. Jednak najbardziej istotna jest właściwa i dobrze zbilansowana dieta, która dostarczy układowi odpornościowemu, a w szczególności szpikowi kostnemu, substancji odtwórczych (budulcowych i prekursorowych).

Niedobory odporności

Toksyny obecne w żywności, wodzie i powietrzu, przemęczenie, stres, nadmiar pracy czy nadmierna podaż kalorii i niska substancji odtwórczych prowadzą do niedoborów odporności. Wskutek osłabionego działania układu odpornościowego organizm jest bardziej podatny na infekcje oraz na choroby takie jak astma, alergie, choroby układu krążenia bądź nerwowego. Aby ich uniknąć, niezbędne jest codziennie prawidłowe budowanie układu odpornościowego. Należy pamiętać, że każda infekcja jest niekorzystna, nawet dla młodego i zdrowego organizmu. W przypadku osób cierpiących na rozmaite schorzenia, np. niewydolność serca lub nerek, zachorowania mogą prowadzić do bardzo poważnych powikłań zdrowotnych, takich jak osłabienie mięśnia sercowego czy arytmia.

Antybiotykoterapia stosowana podczas infekcji wprawdzie zwalcza bakterie hamując ich rozmnażanie, jednak antybiotyki nie rozróżniają bakterii leżących u podłoża choroby od pożytecznych, odpowiadających za zachowanie prawidłowej mikroflory całego organizmu.

Zakłócenie równowagi mikrobiologicznej może prowadzić do niepohamowanego rozwoju innych bakterii i grzybów, a w konsekwencji – dalszych chorób. Antybiotyki osłabiają również centrum odporności człowieka – szpik kostny a wiele innych leków stosowanych w terapii infekcji na wiele dni wręcz wyłącza odporność. Z tych powodów przywrócenie homeostazy w organizmie trwa tygodniami.

Można uniknąć przedłużających się infekcji i konieczności długiego leczenia antybiotykami dbając o naturalne mechanizmy odpornościowe.

Suplementacja w służbie odporności

W zachowaniu odporności najbardziej istotne jest właściwe odżywianie polegające na dostarczaniu odpowiedniej ilości właściwych substancji niezbędnych do działania i odbudowy. Zapotrzebowanie na nie zależne jest od wieku, rodzaju wykonywanej pracy oraz aktywności fizycznej.

Często nawet najlepiej zbilansowana dieta nie jest wstanie dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych składników. Wtedy pomocna może okazać się suplementacja diety. O ile zdrowy organizm potrafi pobierać wartościowe składniki ze zbilansowanych posiłków, w których nie brakuje owoców, warzyw, ryb, istnieją sytuacje, w których umiejętność ta jest zaburzona. Należą do nich przewlekły stres, stany wymagające zwiększonej sprawności intelektualnej takie jak praca czy nauka, brak apetytu lub choroby warunkujące określony sposób odżywiania pozbawiony niektórych składników odżywczych. Również w okresie rekonwalescencji, kiedy ogólna sprawność i odporność organizmu jest osłabiona należy sięgnąć po brakujące organizmowi elementy diety, a szczególnie te z których zbudowany jest szpik kostny – centrum odporności organizmu człowieka. Zaliczamy do nich przede wszystkim tłuszcze jak: alkiloglicerole, skwalen, witaminę D3 i A oraz witaminy z grupy B, wszystkie niezbędne i niezastąpione dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i nie tylko. Flora bakteryjna w naszych jelitach również odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu odporności i również wymaga odpowiednich tłuszczy podobnie jak szpik kostny. Pozytywnie na funkcjonowanie układu odpornościowego wpływają także pierwiastki, takie jak cynk, magnez oraz selen, które wraz z witaminą C mobilizują organizm do wytwarzania ciał odpornościowych. Tylko kompleksowe działania odżywcze mogą prawidłowo zbudować układ odpornościowy i uruchomić go tak, by działał skutecznie.

Wybieraj preparaty uzupełniające codzienną dietę na podstawie badań naukowych przeprowadzonych u ludzi.Na rynku dostępna jest cała gama preparatów oferujących wymienione składniki w ilości odpowiadającej dziennemu zapotrzebowaniu. Aby wybrać odpowiedni należy przeanalizować czy preparat zawiera wysokiej jakości naturalne składniki aktywne oraz jak został oceniony w badaniach klinicznych. Tylko takie produkty są w pełni wartościowe dla naszego układu odpornościowego, któremu skuteczności w zapobieganiu i zwalczaniu infekcji nic nie dorównuje.

*Artykuł ukazał się nakładem Wydawnictwa Media Planet – Wrzesień 2013

logo flppp

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciąża, Rodzina, Zdrowie i uroda, Życie codzienne i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>