Arbuz.

arbuz

Arbuz nazywany również kawonem, a zaliczany do rodziny dyniowatych. Jest on idealnym owocem na upalne dni – gasi pragnienie, orzeźwia, nawadnia. Pełen wartości odżywczych, zawiera potrzebne i korzystnie wpływające na organizm składniki.

Dzięki temu, że arbuz to prawie w 100 % woda, posiada silne właściwości moczopędne i polecany jest w chorobach nerek. Ponadto zawiera silne przeciwutleniacze, jak na przykład bardzo ważny likopen (szczególnie duża zawartość w czerwonych owocach), który wzmacnia system antyoksydacyjny organizmu i walczy z wieloma chorobami, także nowotworowymi. Neutralizując wolne rodniki, zapobiega przedwczesnemu starzeniu się organizmu, korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy. Witamina C zawarta w arbuzie poprawia kondycję naczyń krwionośnych, a także zapobiega zbyt wysokiemu poziomowi cholesterolu we krwi. Jest owocem niskokalorycznym – zawiera zaledwie 30 kcal w 100 g, co czyni arbuza bardzo dobrym produktem dla osób dbających o linię. Usprawnia pracę jelit i wzmaga trawienie, co również korzystnie wpływa na utrzymanie stałej masy ciała.

Składniki mineralne zawarte w arbuzie zapobiegają powstawaniu nadciśnienia tętniczego krwi. Zawarte w nim witaminy, dodają energii i sprawiają, że jesteśmy bardziej pobudzeni i zdolni do koncentracji oraz wysiłku. Arbuzy wpływają również bardzo korzystnie na stan naszej cery, chronią przed szkodliwym działaniem promieni UV, tonizują i odżywiają skórę.

Arbuzy nie tylko posiadają właściwości orzeźwiające i gaszące pragnienie, ale także w upalne dni pomagają zbijać temperaturę ciała, zapobiegając przegrzaniu organizmu.

Co ciekawe, niektóre badania potwierdzają, że arbuz jest owocem, który korzystnie wpływa na jakość snu, pomaga zasnąć i dłużej wypoczywać w trakcie zdrowego, nocnego relaksu.

Arbuz to w ponad 90% woda, jednak oprócz płynów, dostarcza wielu składników odżywczych, w tym witamin i składników mineralnych. Znajdziemy w nim cenną witaminę C, która korzystnie wpływa na układ odpornościowy, stan naczyń krwionośnych, uelastycznia skórę i poprawia jej kondycję, witaminę A, której znany jest wpływ na poprawę wzroku, witaminę B1, B2 i B6 oraz szereg minerałów: potas, miedź, magnez, wapń, żelazo, fosfor, sód, cynk, mangan. Ponadto w miąższu znajdujemy kwasy jabłkowy i cytrynowy, które nadają owocu charakterystyczny smak, a także β-karoten i likopen, które wspólnie działają jako antyoksydanty.

Każda mama karmiąca piersią powinna wiedzieć, że jej dieta powinna być urozmaicona, aby dostarczyć maluszkowi wraz z pokarmem wszystkich niezbędnych składników odżywczych. . Arbuz korzystnie wpływa na proces laktacji, wzmagając produkcję mleka, a zarazem zwiększając jego jakość. Owoc nie stanowi zagrożenia dla karmiącej mamy i dziecka, jednak zawsze należy bacznie obserwować reakcję dziecka na wprowadzane pokarmy.

Nic dodać, nic ująć – tylko jeść.

Źródło: bonavita.pl
edyta flpp forever aloes

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciąża, Rodzina, Zdrowie i uroda, Życie codzienne i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>