Melon.

melon1Wartości odżywcze melona
Melon jest owocem niskokalorycznym i bogatym w wit. A i C oraz składniki mineralne, zwłaszcza potas i beta-karoten. Wszystkie odmiany melonów łagodnie stymulują pracę nerek oraz działają przeczyszczająco i moczopędnie.

Dieta z melonów natomiast zalecana jest osobom, którym po długiej chorobie potrzebna jest rekonwalescencja. Melon to także owoc poprawiający nastrój i koncentrację, dlatego ci, którzy prowadzą stresujący tryb życia lub łatwo irytują się, powinni włączyć melona do swojego codziennego menu. Zjedzony przed snem poprawia jego jakość. Jednak słodkich odmian melonów powinny unikać osoby chore na cukrzycę – zawarty w owocach cukier negatywnie wpływa na przebieg choroby.

Co warto wiedzieć…
Melony stosuje się we współczesnej kosmetyce, gdyż zawierają składniki chroniące skórę przed starzeniem i przeciwdziałające także negatywnemu działaniu wolnych rodników. Maseczki z tych owoców, jak również toniki i mleczka kosmetyczne działają chłodząco na skórę, dobre są więc przy różnego rodzaju opryszczkach, wypryskach i trądziku. Wpływają także ujędrniająco na skórę, dlatego stosuje się je przy produkcji żeli pod prysznic i mydeł. Dodatkowo ich zapach działa odprężająco i antystresowo podczas kąpieli.

Skąd pochodzi?
Ojczyzna melona nie jest do końca znana. Pewne jest to, że w Azji uprawiano go już 4 tys. lat temu. Znany był również starożytnym Egipcjanom, Rzymianom i Grekom. Uprawa melona w Europie rozpowszechniła się w średniowieczu dzięki misjonarzom, którzy przywieźli jego nasiona do Włoch. Stamtąd wkrótce trafił do Francji. Do Polski przywędrował w XVII w. i upowszechnił się, kiedy magnaci zaczęli uprawiać go w swoich oranżeriach. Obecnie melon uprawiany jest na całym świecie – głównie  w Turcji, Chinach, Indiach,  Hiszpanii, USA, Japonii, Włoszech i Francji. W zależności od odmiany charakteryzują się różnym smakiem , intensywnością aromatu, kolorem miąższu. Najbardziej popularny jest melon żółty oraz Galia. Najsmaczniejszy jest jednak melon zielony, zwany również Piel de Sapo, co po hiszpańsku oznacza: skóra żaby (ze względu na kolor skórki) lub melon o pomarańczowym miąższ: antaloupe.

Z czym się go je?
Najsmaczniejszy jest melon jedzony na surowo w upalne letnie dni, gdyż doskonale gasi pragnienie. Ale to nie jedyny sposób spożywania tego owocu. Melon wspaniale komponuje się w sałatkach, zarówno owocowych, jak i z dodatkiem drobiu czy owoców morza. Dodawany jest zarówno z potrawami słodkimi, jak i wytrawnymi. Kawałki melona z cieniutkimi plastrami szynki parmeńskiej to jedna z najbardziej znanych przystawek na świecie. Owoc ten nadaje się także do drinków, sorbetów, lodów, a także chłodników. Niektóre gatunki melona można marynować i dusić. Ten soczysty owoc sprawdza się jako produkt do wyrobu konfitur, dżemów, chutney’ów, soków i owoców kandyzowanych.

Źródło: www.tesco.pl

Ten wpis został opublikowany w kategorii Rodzina, Zdrowie i uroda, Życie codzienne i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>