Aloes w badaniach naukowych.

Aloes w badaniach naukowych – Korzyści płynące ze spożywania aloesu
tekst: Jeff Barrie, Aloecorp / International Aloe Science Council (z magazynu Nutritional Outlook)


Korzyści ze stosowania Aloe vera zewnętrznie to tylko wierzchołek „aloesowej góry lodowej”
Korzystny wpływ Aloe vera na zdrowie nabiera marketingowego rozpędu.
Jak tylko pokolenie wyżu demograficznego zacznie przechodzić na emerytury, wiele z tych starszych osób zacznie szukać sposobów by cofnąć zegar i nadrobić zbyt wiele lat folgowania sobie, wystawiania się na słońce i ogólnego zaniedbywania swojego organizmu. Ponadto jesteśmy świadkami wzrostu kosztów opieki zdrowotnej i zmagań z tym problemem naszych rodziców i dziadków. Dziś ogromna liczba ludzi zarówno młodych jak i starszych szuka nowych sposobów na zachowanie zdrowia i młodego wyglądu. Wszystko to, oczywiście dobrze wróży i jest wielką szansą dla producentów z branży witamin i suplementów diety.
Aloe vera jest znany od zarania dziejów, ale dopiero ostatnio ta prosta roślina i jej miąższ stały się tematem dyskusji na tematy zdrowia i przedmiotem badań naukowych. Wiele osób zna korzyści i doskonałe rezultaty stosowania Aloe vera zewnętrznie. Coraz częściej jednak wiele z nich uświadamia sobie, że miejscowe zastosowanie to tylko wierzchołek góry lodowej, biorąc pod uwagę potencjał jaki ma aloes dla zdrowia naszego całego organizmu. Z tego względu wciąż są prowadzone badania w celu zbadania korzyści płynących z aloesu jako suplementu diety.
Jesteśmy teraz świadkami prowadzenia badań naukowych w rozwijających się, nowych dziedzinach dotyczących zdrowia wspierających tą niesamowitą roślinę.

Aloe Vera: Antyoksydanty
Stres oksydacyjny (niekorzystne działania wolnych rodników) odgrywa rolę w rozwijaniu się wielu chorób i procesie starzenia się, i jest spowodowany przez brak równowagi w produkcji reaktywnych form tlenu a zdolnościami naszego organizmu do usuwania związków pośrednich i samo naprawy uszkodzeń w organizmie. Chociaż organizm naturalnie produkuje mnóstwo przeciwutleniaczy by bronić się przed reaktywnymi formami tlenu, uzupełniające suplementy przeciw utleniające stały się jednak ogromną kategorią w grupie produktów naturalnych, w tym żywności i suplementów.
Jakie znaczenie jako antyoksydant ma aloes? Enzymy fazy II obniżają stres oksydacyjny a Aloe vera okazał się stymulantem wytwarzania naturalnych antyoksydantów fazy II. Codzienne spożywanie Aloe vera może stymulować naturalny, wrodzony układ antyoksydacyjny, pomagając w walce ze stresem oksydacyjnym.

Aloe Vera: Piekno od wewnątrz
W przemyśle kosmetycznym kategoria produktów „piękno od wewnątrz” ciągle rośnie. Nowe produkty wciąż pojawiają się na rynku, również w Stanach Zjednoczonych, i powoli, ale jednak, to pojęcie staje się normą w branży. Wiele nowych produktów obiecuje młodszy wygląd skóry a nauka – w tym ostatnie badania kliniczne – potwierdzają właściwości aloesowych produktów kosmetycznych, które były reklamowane przez lata.

Ostatnie badania kliniczne z udziałem ludzi zostały prowadzone przez Departament Dermatologii Szpitala Boramae Seoul National University, Seoul National University College of Medicine, i były finansowane z grantu koreańskiej Food and Drug Administration (KFDA).
Trzydzieści zdrowych pacjentek w wieku powyżej 45 lat miały podawaną małą lub dużą dawkę miąższu Aloe vera przez 90 dni (małe dawki = 1200 mg / dobę, duża dawka = 3600 mg / dobę). Po zakończeniu 90-dniowego okresu, KFDA stwierdził, że spożywany miąższ Aloe vera spowodował znaczne zmniejszenie się zmarszczek na twarzy oraz znaczny wzrost elastyczności skóry. Nie wystąpiły żadne niepożądane skutki uboczne. Zanotowano również wzrost produkcji kolagenu i zmniejszenie działania genów MMP-1 które powodują degradację kolagenu.
W innym badaniu wykazano że doustne stosowanie Aloe vera okazało się mieć pozytywny wpływ na syntezę glikozaminoglikanów, a tym samym wspomaganie gojenia się ran. Jeszcze inne badania zostały prowadzone by w szczególności pokazać czy aloes może zwiększyć zawartość kolagenu w tkance ziarninowanej, czyli tkance włóknistej biorącej udział w gojeniu ran. Chociaż dalsze badania są konieczne do głębszego zbadania korzyści z picia Aloe vera, wyraźnie widać, że Aloe vera jako suplement diety korzystnie wpływa na wygląd skóry.

Aloe Vera: Korzyści dla układu sercowo-naczyniowego
• Badanie na Qmatrix Aloe vera firmy Aloecorp (Seattle, WA)
Choroba sercowo-naczyniowa jest zabójcą numer jeden w Stanach Zjednoczonych. Obniżenie poziomu cholesterolu jest kluczowym punktem profilaktyki i ograniczania ryzyka chorób serca. Wiele badań przeprowadzonych w Stanach Zjednoczonych i za granicą wykazały, Aloe vera jako suplement diety może pomóc utrzymywać zdrowy poziom cholesterolu we krwi. Jedno z badań klinicznych na ludziach wykazało, że grupa spożywająca aloes doświadczyła 10% spadku poziomu cholesterolu. To samo badanie wykazało spadek cholesterolu LDL i trójglicerydów prawie że do optymalnych poziomów.
Problemy układu krążenia, a także zespół metaboliczny i problemy związane z cukrzycą są także związane ze stresem oksydacyjnym. Ostatnie badania kontrolowane placebo wykazały, że grupa biorąca aloes miała znaczące zmniejszenie czynników związanych ze stresem oksydacyjnym, w tym C-reaktywnego białka, markera stresu oksydacyjnego i stanów zapalnych. W grupie osób pijących Aloe vera, to białko spadło o 38%, a izoprostany, związki utworzone przez peroksydację nienasyconych kwasów tłuszczowych spadły o 32%.

Aloe Vera: Zdrowy system odpornościowy
• Badania wykorzystały Qmatrix aloes firmy Aloecorp
Nauka pokazuje nam jak wzmocnić nasz wrodzony układ odpornościowy dzięki suplementacji, a dzięki badaniom jesteśmy obecnie w stanie określić, czy dana substancja zwiększa ilość monocytów typu peryferial we krwi (PBM) CD56 i czy zwiększa właściwości obronne komórek odpowiedzialnych za zabijanie bakterii i wirusów.
Badanie usankcjonowane przez Korean Food and Drug Administration wskazują, że grupa biorąca Aloe vera zwiększyła ilość PBM CD56 i zdolności obronne komórek układu immunologicznego, co oznacza wzmocnienie odporności. W wyniku tego badania, KFDA pozwoliło na publikowanie oświadczeń stwierdzających zdrowotne działanie produktów zawierających Aloe vera.

Aloe Vera: Dbałość o jamę ustną
Zdrowie jamy ustnej to kolejny obszar zainteresowania dotyczący zastosowania Aloe vera. Rozważmy teraz badania kliniczne z udziałem ludzi wykonane przez Zakład Stomatologii Zachowawczej i Endodoncji w Government Dental College and Research Institute w Bangalore, Indie, i opublikowane w Journal of Periodontology. Wyniki wykazały, że grupa używająca pastę do zębów zawierającą aloes miała „znaczącą poprawę stanu dziąseł i zmniejszone osadzanie się kamienia nazębnego, jak i zmniejszenie flory bakteryjnej w ustach w porównaniu do grupy czyszczących zęby środkiem placebo. Wyniki były porównywalne do wyników używania pasty do zębów zawierającą Triclosan.”
(Triklosan jest środkiem grzybobójczym i bakteriostatycznym. Jest używany najczęściej w antybakteryjnych mydłach, dezodorantach, pastach do zębów, kosmetykach, tkaninach antybakteryjnych, plastikach i innych produktach. – dodane przez Marzenę Sroka, zródło: Wikipedia.com)

Przedsiębiorstwa produkujące środki do pielęgnacji jamy ustnej, zwłaszcza pastę do zębów powinny przyjrzeć się bliżej badaniom, bo być może aloes może posłużyć jako alternatywa dla Triclosanu, który jako składnik past do zębów zdążył już zdobyć negatywną opinię.

Aloes – Cud Natury
Przez lata, wiele osób nazywało Aloes cudowną rośliną. I coraz częściej zarówno niepotwierdzone, powszechne głosy jak i badania naukowe zdają się potwierdzać tę opinię. Nie ma wątpliwości że aloes jako suplement diety ma dla nas niewątpliwe korzyści. A im więcej aloesowych produktów jest wprowadzanych na rynek w Stanach Zjednoczonych i w innych krajach na świecie, tym więcej ludzi zdaje sobie sprawę z korzyści płynących z Aloe vera.
Ale pamiętać należy, że nie wszystkie źródła pochodzenia aloesu są takie same. Międzynarodowa Rada do Spraw Aloesu – International Aloe Science Council (IASC) wyznaczyła standardy dla Aloe vera i stosuje certyfikację zarówno aloesu jako składnika jak i samych aloesowych produktów. Używanie certyfikowanych przez IASC produktów z Aloe vera zapewnia że zawartość aloesu i jego jakość spełnia aktualne standardy IASC i że aloes pochodzi z certyfikowanych źródeł. IASC jest teraz częścią amerykańskiej Herbal Products Association (AHPA, Silver Spring, MD), a jej członkowie mają za cel zapewnienie konsumentom aloesu najwyższej jakości.
Dodatkowo, certyfikacja przez IASC ma teraz jeszcze większe znaczenie w świetle wymagań cGMP (current good manufacturing practice; cGMP odnosi się do obecnego regulaminu Prawidłowej Praktyki Wytwarzania wymuszonych przez US Food and Drug Administration (FDA) – dodane przez Marzenę Sroka), który obecnie wyznacza normy suplementom diety. Badania pochodzenia, czystości i siły działania suplementu diety przed wprowadzeniem na rynek wymaga teraz 21 CFR111.75 (a) (1) (i). Te nowe wymagania dotyczące badań, miejmy nadzieję, wykryje wszystkie próby wprowadzania na rynek aloesu złej jakości i jego podróbek. A złej jakości aloes był jak dotąd problemem. Na przykład choc jakiś produkt był oznaczony jako „200x miąższu aloe w proszku” i powinien zawierać jedynie Aloe vera w stałej formie, niektóre produkty tak oznaczone zawierają maltodekstrynę. I właśnie dlatego wielu plantatorów aloesu, przetwórców i dostawców Aloe vera przyjęło z zadowoleniem nowe wymagania cGMP. Producenci napojów aloesowych i suplementów na bazie aloesu powinni przyjąć te nowe zasady z zadowoleniem i mieć teraz pewność, że używają w swojej produkcji aloesu najwyższej jakości.

Aloes rośnie w siłę
Obecnie istnieje wiele naturalnych produktów dostępnych dla konsumentów, pomagającym im żyć lepiej, pełniej, zdrowiej i szczęśliwiej. Aloes jest jednym z nich. W czasie, gdy produkty pojawiają się i znikają szybko na rynku, aloes zatrzymuję przy sobie ogromną grupę dedykowanych zwolenników. Ta grupa będzie rosnąć jak tylko nowe produkty aloesowe będą opracowywane a ich dystrybucja uruchomiona.
Zainteresowanie Aloe vera jako kluczowego składnika dla nowych napojów jest szczególnie wysokie. Tom Vierhile, dyrektor w zakresie innowacji firmy badającej rynek Datamonitor, stwierdził: „Aloes zaczyna robić dużą karierę. Zawsze był bardzo popularny w sklepach z azjatycką żywnością, a większość Amerykanów zna aloes jako składnik kosmetyków i teraz uczą się korzyści płynących z aloesu jako suplementu diety. „Zwraca uwagę na niedawno wprowadzony na rynek napój Aloe Gloe, zawierający aloes, jako coś co pomoże „zamerykanizować” aloes; stwierdza nawet, że aloes jest wciąż na poziomie sprzedaży wody kokosowej sprzed czterech lat.
Przyszłość Aloe vera jest obiecująca, a powód że popularność Aloe vera będzie rosnąć jest prosta: Aloe vera po prostu działa.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Rodzina, Zdrowie i uroda, Życie codzienne i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Aloes w badaniach naukowych.

  1. ~Asia pisze:

    Witam!
    Czy ma Pani możliwość udostępnienia artykułów z powyższymi badaniami dotyczącymi aloe vera?
    Poszukuję powyższych publikacji do pracy magisterskiej.

    Proszę o kontakt na maila

    Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>